matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Kawałek Kulki:
|x−2|+|3x−9|=x |x−2|+|3x−9|−x=0 x−2=0⇒x=2 3x−9=0⇒x=3 Przedziały:(−
∞
;2)U<2;3)U<3+
∞
)
11
−x+2−3x+9−x=0⇒x=
5
7
x−2−3x+9−x=0⇒x=−
3
11
x−2+3x−9−x=0⇒x=
3
czy jest wszystko okej?
9 lut 18:29
agulka:
1
0
x−2≥0⇒x≥2 i 3x−9≥0⇒x≥3, czyli x∊<3,+∞) x−2+3x−9−x=0
11
x=
∊<3,+∞)
3
2
0
x−2<0⇒x<2 i 3x−9<0⇒x<3, czyli x∊(−∞, 2) −x+2−3x+9−x=0 −4x=−11
11
x=
∉(−∞,2)
4
3
0
x−2≥0⇒x≥2 i 3x−9<0⇒x<3, czyli x∊<2,3) x−2−3x+9−x=0 −3x=−7
7
x=
∊<2,3)
3
4
0
x−2<0⇒x<2 i 3x−9≥0⇒x≥3, czyli x∊(−∞,2)∪<3,+∞) −x+2+3x−9−x=0 x=7∊(−∞,2)∪<3,+∞)
9 lut 19:37