jerey: z trzech pudełek z losami wyjmujemy po jednym losie. w pierwszym pudełku losy wygrywające
stanowią 50% wszystkich losów z tego pudełka, w drugim 60% a w trzecim 70%. Oblicz
prawdpopodobienstwo ze wylosujemy co najmniej jeden los wygrywający.
zadanie robiłem drzewem, wprowadziłem zdarzenie przeciwne polegające na tym ze wylosujemy co
najwyzej 1 los wygrywający: prawdopodob tego zdarzenia wynosi 0,15
1−0,15=0,85 takie prawdopodobienstwo mi wyszło jednak w odpowiedziach mam wynik 0,94. Pomoze
ktos poprawnie mi to zinterpretowac za pomocą drzewa? bo nie wiem gdzie robię błąd. z gory
dzieki
9 lut 18:05
Mila:

A− wylosujemy co najmniej jeden los wygrywający.
A' − nie wylosujemy ani jednego losu W
| | 1 | | 2 | | 3 | | 6 | |
P(A')= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 10 | | 100 | |
P(A)=1−0,06=0,94
9 lut 20:12
jerey: dziekuje
10 lut 17:29