wykaż.
s.: Wykaż, że liczba 2918+3*2914−4 jest podzielna przez 4.
pomocy!:(:(
25 paź 01:35
Eta:
Jutro śpimy o godzinę dłużej , więc pomogę
25 paź 01:55
zosia.: o super.

dziękuje.
25 paź 01:56
Eta:
rozpisujemy tę liczbę tak:
2918 +4*2914 − 2914 −4= 2914( 2914 +4) − ( 2914+4)=
= (2914+4)( 2914 −1)= (2912−1)(2912+1)(2914+4)=
=( 291−1)(291+1)(2912+1)(2914+4)=
=290* 292*(2912+1)(2914+4)
pierwsze dwie liczby w tym iloczynie są parzyste
więc iloczyn jest podzielny przez 4
zatem liczba ta jest podzielna przez 4
c.b.d.o
25 paź 02:04
Bogdan:
25 paź 02:32
Eta:
25 paź 02:34