pomożecie rozwiązać zadanie?
bartosz: Dwie szkoły wybudowały boiska do piłki nożnej. Powierzchnia pierwszego ma 4500 m2. Drugie
boisko jest o 10 metrów szersze oraz 20 metrów dłuższe od pierwszego i ma powierzchnię 6800
m2. Podaj wymiary obu boisk szkolnych. Uwzględnij wymaganie, że boisko piłkarskie musi mieć
kształt prostokąta, ale nie może być kwadratem. Długość boiska do piłki nożnej nie może
przekraczać 120 metrów ani być mniejsza niż 90 metrów. Musi też być w każdym przypadku dłuższa
od szerokości boiska, która ma mieścić się w przedziale od 45 m do 90 m
9 lut 17:59
nikodem: pomocyyyy
9 lut 20:06
daras: znasz wzór na pole prostokąta


ab = 4500
(a+10)(b+20) = 6800
masz 2 r−ni i 2 niewiadome więc dasz radę, zrób zastrzeżenie a ≠ b i że mają się mieścić w
podanych przedziałach
10 lut 11:09
Uczę się: lol pierw bartosz. potem nikodem
10 lut 11:22
wredulus_pospolitus:
eee tam ... przynajmniej płci nie zmienił

najlepsi/−sze to Ci/Te którzy/−e płeć co 5 minut zmieniają i udają, że to nie oni
10 lut 11:26
Janek191:
Teraz w modzie osoby typu Anna Grodzka vel Krzysztof Bęgowski ( komunistyczny aparatczyk )
10 lut 11:40
Kuba: Podpinam się ! Szerokość wyjdzie pasująca do przedziału (z delty) ale za to długość nie będzie
pasowała do warunków zadania

y1=75 , y2=30 . Nie ma błędów rachunkowych, układ równań
taki sam jak napisał @daras, tylko inne oznaczenia. Z góry dziekuję !
11 lut 19:09
Niki: bartosz, mam pytanie, skąd masz to zadanie ? masz może całą maturę ?
nie wiesz, czy jest ona gdzieś publikowana − interesuje mnie także rozszerzenie
13 lut 12:32
Niki: up
13 lut 13:23