Wielomiany
wiesław: Dany jest wielomian W(x)=x3+(a2−a−6)x2−2x+3 z parametrem a . Wiedząc, że reszta z dzielenia
tego wielomianu przez dwumian (x−1) jest równa 2
a) oblicz wartrość parametru a
b) dla ustalonej liczby a wyznacz resztę z dzielenia przez trójmian x2+x+1
Wiem, że W(2)=0 podstawiłam 2 ale utnąłem przy obliczeniach, ktoś może mi pokazać jak to
obliczyć?
9 lut 17:49
bezendu:
1+a2−a−6−2+3=2
a2−a−6=0
Rozwiązać równanie kwadratowe.
9 lut 17:51
wiesław: No dobrze, mam 2 parametry. Co dalej?
a=−2 i a=3
9 lut 18:49