f
wykaż że: Witam

Wyznacz wartosc parametrów m i n wielomianu w(x)=x
3+mx
2−5x−n wiedzac ze reszta z
dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian (x−1)
2 jest równa 2x−10 .Wyznacz pierwiastki
wileomianu.
9 lut 17:15
wykaż że:
9 lut 17:22
Eta:
W(x)=(x−1)2(x−k)+2x−10 , x=1 −−pierw. dwukrotny
i k −−− trzeci pierwiastek tego wielomianu
W(x)= ............... = x3+(k−2)x2+(3−2k)x −10+k
z równości wielomianów: k−2=m i 3−2k=−5 i −10=k= −n
dokończ..........
9 lut 17:29
wykaż że: hmm W(x)=(x−1)2(x−k)+2x−10 z tego mi wychodzi takie rownanie W(x) = x3+(−k−2)x2+(2k+3)x−10−k
dobrze czy gdzieś się pomyliłem ?
9 lut 17:49
Wazyl: ETO mógłbym mieć pytanie? Ponieważ tez ostatnio szukałem trudniejszych zadań z wielomianów
troszkę ich widziałem ale takiego jeszcze nie. Pierwiastek podwójny wali nam układ równań. Mam
pytanie czy możemy zapisać W(x) jak (x−1)2(x−k)+2k−10 gdzie k jest pierwiastkiem tego
wielomianu?
W takim razie W(k)=0 czyli 0=2x−10 z czego mamy od razu odpowiedź. Można by tak? Pozdrawiam
9 lut 17:52
Eta:
@ wykaż tak, Ty masz dobrze
bo ja źle wymnożyłam ( zamiast (x−k) wpisałam sobie (x+k)
9 lut 18:05
wykaż że: ok dzięki
9 lut 18:06
Eta:
9 lut 18:08