Ciągi
figlarz: Niech Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu
(an): Sn= a1+a2+a3+...+an.
| | n2(n+1)2 | |
Wiadomo, że Sn= |
| , gdzie n∊N+. |
| | 4 | |
Oblicz a4, następnie wyznacz an.
9 lut 17:05
figlarz: Proszę o pomoc, albo prynajmniej naprowadzenie
9 lut 17:06
exevan: | | 42(4+1)2 | | 16*25 | |
S4= |
| = |
| =100 |
| | 4 | | 4 | |
9 lut 17:09
exevan: sry, jaki to jest ciąg? arytmetyczny czy geo?
9 lut 17:10
figlarz: nie jest napisane
9 lut 17:11
Godzio:
a4 = S4 − S3
an = Sn − Sn − 1
9 lut 17:12
figlarz: Dziękuję
9 lut 17:17