Ciągi
elongacja: | | 1 | |
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 4 |
| a iloczyn jest równy |
| | 3 | |
| | 1 | |
1. Jakie to liczby. Padam na tym zadaniu... wyszło mi że każda to 4 |
| a wynik wiadomo |
| | 3 | |
zupełnie inny... jak się za to zabrać?
9 lut 17:05
J: ... a iloczyn jest równy ?
9 lut 17:06
Ajtek:
No jest równy

.
9 lut 17:08
J:
9 lut 17:14
elongacja: przecież pisze dalej że 1. iloczyn równy 1
9 lut 17:39
Ajtek:
O masz, faktycznie

. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak podpunkt do zadania

.
9 lut 17:41
Ajtek:
Pokaż jak liczysz J sprawdzi. Ja za chwilę wychodzę.
9 lut 17:41
J:
2) x*y*z = 1
3) y
2 = x*z
9 lut 17:43
elongacja: no faktycznie mogło to tak wyglądać. przeskoczyło do następnej linijki
9 lut 17:44
elongacja: aaa... pomyliłam iloczyn z ilorazem
9 lut 17:45
elongacja: z tym że co dalej?
wyszło mi tak
skoro xyz=1 a y2=zx
to podstawiając y*y2 = 1
czyji y=1 a jak reszte co gdzie podstawić?
9 lut 17:49
J: Teraz y =1 podstaw do 1) i 2) , masz układ 2−ch równań i dwie niewiadome x,z
9 lut 17:53