piotrek276: witam proszę o pomoc
pole rombu jest równe 60cm kwadratowych. dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry
rombu na takie dwa kąty o mierze alfa, że tg alfa=8/15. oblicz długość boku rombu
8 paź 20:35
Kinga: Hi oznaczamy dłuzsza przekątna jako d1 a krótszą jako d2
zgodnie ze wzorem na pole rombu mamy:
P=1/2*d1*d2 mamy
60=1/2*d1*d2
120=d1*d2
polowę dłuższej przekątnej oznaczomy jako "p '
połowę krótszej jako "e",
bok romu jako "a"
wiemy ze przekątne w rombie przecinaja sie w polowie(stad potrzebne nam polowy i w tym
celu wprowadzam oznaczenie p,e)
i przecinaja sie pod kątem prostym
wiec mamy tam trojkacik w ktorymj est kąt α i zapisujemy tgα=e/p
z proporcji mamy
e/p=8/15
co daje:
15e=8p
wyznaczamy e=8/15*p
wiemy że d1=2*p natomiast d-2=2*e
więc
d1*d2=120
2e*2p=120
4ep=120
ep=30
i mamy ze
e=8/15*p
wiec
8/15*p*p=30
8/15*p2=30
p2=30*15/8
p2=56,25
p=7,5
obliczamy e=p*8/15=7,5*8/15=4
z twierdzenia Pitagorasa mamy:
e2+p2=a2
i bedziemy mieć szukana długośc boku czyli a
42+7,52=a2
16++56,25 =a2
72,25=a2
a=8,5
pozdro
8 paź 21:09
Justyna: W rombie dłuższa przekątna jest 2 razy dłuższa od któtszej przekatnej., mającej 4 cm
długości . Oblicz pole rombu.
30 lis 11:54