geo
qudis: Różnica długości boków równoległoboku jest równa 11 cm.Pole równoległoboku wynosi 168cm2 a
cosinus kąta ostrego jest równy 0,6.Wyznacz krótszą wysokość oraz krótszą przekątną.
Prosze o pomoc
9 lut 16:48
agulka:

Dane:
a−b=11
P=168
cosα=0,6⇒cos
2α=0,36
Pole równoległoboku: P=a*b*sinα.
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α=1−0,36
sinα=0,8
P=a*b*sinα
168=a*b*0,8
a*b=210
Otrzymuję układ równań:
Stąd otrzymuję: a=21 i b=10
P=a*h
168=21*h
h=8
x+y=a⇒x+y=21
b*cosα=x
x=6
y=15
d
2=h
2+y
2
d
2=64+225
d
2=289
d=17
9 lut 17:35
Eta:
| | 3 | |
cosα= |
| , b=5k i a−b=11⇒ a= 5k+11 , |EB|=2k+11 , k>0 |
| | 5 | |
| | 4 | |
P=a*b*sinα ⇒ 5k(5k+11)* |
| =168 ⇒ k(5k+11)=42 ⇒ k=2 |
| | 5 | |
to: b=10 cm, a= 21 cm , h=8 cm , |EB|=15 cm ,
d=
√82+152= 17 cm
9 lut 17:57
wero: dzieki
9 lut 19:32
Eta:
9 lut 19:38