Bryła
bezendu:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α , zaś
odległość wierzchołka podstawy od krawędzi bocznej, do której nie należy, jest równa d .
Oblicz objętość
H=U{
√36d2−3a2sin2α{6sinα}
| | a2√108d2−9asin2α | |
V= |
| |
| | 72sinα | |
W odpowiedzi mam wgl inaczej ?
9 lut 16:44
9 lut 17:00
bezendu:
To i tak nadal wychodzi zła odpowiedź.
9 lut 17:05
Mila:
V ma byc zależne od α i d. Nie widzę ,żeby w treści podano a. I to OC popraw.
9 lut 17:09
9 lut 17:18
bezendu:
To ile będzie kąt ∡SBC ?
9 lut 17:19
9 lut 17:25
bezendu:
Kąty połówkowe.. pomyślę nad tym zadaniem. Dziękuję.
9 lut 17:28
Mila:
Nie przejmuj się tym kątem, jest dany.
W ΔCDB:
| | α | | d | | α | | d | |
sin(90− |
| = |
| ⇔cos |
| = |
| |
| | 2 | | a | | 2 | | a | |
Licz dalej
9 lut 17:36
bezendu:
| | | |
Racja wzory redukcyjne V= |
| |
| | | |
w liczniku oprócz d
3 wszystko jest pod pierwiastkiem.
9 lut 17:44
Mila:
| | α | |
w mianowniku 12 sinα*cos3 |
| ? |
| | 2 | |
9 lut 18:03
bezendu: Tak, zjadałem 3 przepraszam.
9 lut 18:05
Mila:
Nie szkodzi. Mamy złoty medal.!
9 lut 20:38
9 lut 22:28
bezendu:
Tak, wiem oglądałem w między czasie
9 lut 22:37
Marcin:
Yeah! Jeszcze 2 medale dla Kamila!
9 lut 22:38
bezendu: I może dla Justyny ?
9 lut 22:39
Marcin: Pewnie, chociaż na pewno ciężko będzie jej ze złamaną stopą
9 lut 22:40
Mila: Dobranoc
9 lut 23:16