udowodnienie wzorów area - pomóżcie
Monika: Mam pytanie:czy ktoś potrafi udowodnić poniższe wzory area?
arsinhx=ln (x+
√x2+1)
arcoshx=ln (x+
√x2−1)
| | 1 | | x+1 | |
arctghx= |
| ln( |
| ) |
| | 2 | | x−1 | |
z góry wielkie dzięki.
24 paź 23:25
matematt.: Skad to jest?
To z poziomu liceum?
Wydaje mnie sie ze nie...
25 paź 00:22
Bogdan:
Pokażę artgh(x), pozostałe wykazuje się podobnie.
Funkcje area to funkcje hiperboliczne odwrotne, są one odwrotne do funkcji hiperbolicznych:
sinh(x), cosh(x), tgh(x), ctgh(x).
| | ex − e−x | | ex + e−x | |
sinh(x) = |
| , cosh(x) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | ex − e−x | | ex − e−x | |
tgh(x) = |
| , ctgh(x) = |
| . |
| | ex + e−x | | ex + e−x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 + x | |
Wykazuję, że artgh(x) = |
| ln |
| |
| | 2 | | 1 − x | |
| | ex − e−x | |
tgh(x) = |
| , Wyznaczam funkcję odwrotną do y = tgh(x) |
| | ex + e−x | |
| | ex − e−x | | y | | 1 | |
y = |
| ⇒ yex + |
| = ex − |
| / * ex |
| | ex + e−x | | ex | | ex | |
ye
2x + y = e
2x − 1 ⇒ 1 + y = e
2x(1 − y)
| | 1 + y | | 1 + y | |
e2x = |
| ⇒ 2x = ln |
| |
| | 1 − y | | 1 − y | |
| | 1 | | 1 + x | |
y = |
| ln |
| ten wzór przedstawia funkcję odwrotną do funkcji tgh(x), |
| | 2 | | 1 − x | |
oznacza się ją artgh(x)
| | 1 | | 1 + x | |
artgh(x) = |
| ln |
| |
| | 2 | | 1 − x | |
25 paź 02:26
AS: Bogdanie − trochę konkuruję,nie miej mi za złe
To jest to samo ale moim zdaniem bardziej przejrzyste.
| | 1 | |
Przyjmuję podstawienie ex = t , e−x = |
| , tgh(x) = y |
| | t | |
y*(t
2 + 1) = t
2 − 1
y*t
2 + y = t
2 − 1
t
2 − y*t
2 = 1 + y
t
2(1 − y) = 1 + y
| | 1 + y | | 1 + y | |
t2 = |
| t = √ |
| |
| | 1 − y | | 1 − y | |
| | 1 + y | |
ex = √ |
| logarytmując stronami |
| | 1 − y | |
| | 1 | | 1 + y | |
x = |
| *ln{ |
| ) |
| | 2 | | 1 − y | |
Przestawiając zmienne otrzymamy
| | 1 | | 1 + x | |
y = |
| *ln( |
| ) |
| | 2 | | 1 − x | |
25 paź 08:52
Monika: Dziękuje Wam ślicznie, chociaz mi samej nie chce wyjść arcoshx

nie wiem co robię źle..
25 paź 12:24
Monika: a i rzeczywiście, to nie jest z poziomy liceum
25 paź 12:26
AS: Pokaż co zrobiłaś , zobaczymy,pomyslimy.
25 paź 12:58
Monika: Tamto z podstawieniem rozumiem, teraz próbuję zrobić analogicznie to samo do arsinhx
25 paź 13:04
Monika: | | 1 | |
mnoże przez 2 i mam t− |
| =2y |
| | t | |
25 paź 13:10
Monika: tylko jak mam mi z tego wyjść logarytm ?
25 paź 13:11
Monika: aa juz chyba łapię
25 paź 13:13
Monika: nie no nie wychodzi mi
25 paź 13:15
AS: Pomnożyć przez t i doprowadzić do równania kwadratowego.
t2 − 2*y*t − 1 = 0
potem deltą,gdzie a = 1 , b = −2*y , c = −1
25 paź 13:16
Monika: stanęłam na 2y=t2−1
25 paź 13:18
Monika: chyba coś mi wychodzi, ale to innym sposobem, bo ze zmienną nie wiem czemu, ale mi nie idzie
25 paź 13:39
AS: O rany.
Nie pomnożyłam 2*y przez t a potem co się robi z równaniem
kwadratowym?
Przyrównuje do zera i po paradzie.
25 paź 13:52
Monika: yhm
25 paź 14:58