Geometria
Blue: Przez punkt A=(2, 3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układu współrzędnych odcinki
równej długości. znajdż równanie tej prostej
Ja to robię tak, że układam układ równań, bo z tego wynika, że prosta przecina osie ox i oy w
punktach:
(0,b), (b,0)
Rozwiązuje układ równań:
0=ba+b
3=2a+b
i mi wychodzą takie proste: y=x+1 i y= −3/2x +6
W odp mam inaczej, co robię źle/?
9 lut 16:39
Bizon:
... pomieszanie z poplątaniem −
9 lut 16:49
Bizon:
... jaki współczynnik kierunkowy musi mieć prosta aby odkładać na półosiach odcinki
równej długości

?
9 lut 16:52
J: Nie męcz go "Bizon"

... i tak się już napocił.
Twoje równanie prostej to: y = −x + b , oblicz b wiedząc,że prosta przechodzi przez punkt (2,3)
9 lut 17:01
Bizon:
są dwa takie współczynniki −
9 lut 17:06
Bizon:
... i wystarczy napisać równania prostych przechodzących przez A wykorzystując te
współczynniki kierunkowe
9 lut 17:08
J: Oczywiście

. Było dzisiaj zadanie na forum,gdzie mowa była o dodatnich częściach układu
współrzędnych i to mi utkwiło w pamięci.Tutaj rzeczywiście nie ma o tym mowy.
9 lut 17:13
Blue: a czyli współczynnik wynosi 1 lub −1
9 lut 17:33
J: Tak.
9 lut 17:38
Blue: dzieki
9 lut 17:41