Tworzenie układu nieoznaczonego z podanymi rozwiązaniami
hgv: Mam za zadanie napisać układ równań, którego jedynym rozwiązaniem są liczby (1, −1, 0, 0, 2).
Nie miałem (tak myślę) większych problemów z tym zadaniem. Oto ten układ:
| ⎧ | x1+x2+x3+x4+x5 = 2 | |
| ⎜ | x2+x3+x4+x5 = 1 | |
| ⎨ | x3+x4−x5 = −2 |
|
| ⎜ | x4−x5 = −2 | |
| ⎩ | x5 = 2 | |
Teraz mam jednak napisać układ równań nieoznaczonych, którego rozwiązaniem będą te same liczby
czyli (1, −1, 0, 0, 2). Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić?