Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi bocznej długości 8. Ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o.
a) Wyznacz objętość tego ostrosłupa
b) Wyznacz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
Mile widziany rysunek pomocniczy
| 1536 | ||
Odp. V= | √7 | |
| 49 |
| √21 | ||
sinα= | ||
| 7 |
Wysokość ostrosłupa
| H | ||
sin60= | ||
| 8 |
l = 8
| a√3 | ||
hp = | ||
| 2 |
| H | |||||||
= tg60o = √3 | |||||||
|
| ||||||||
V = | ||||||||
| 3 |
| H | ||
sinα = | = | |
| l |