Jak to obliczyć? :/
Mark: √2+1√2−1=? (−1 ma być pod ułamkiem )
9 lut 16:22
J: Pomnóż licznik i mianownik przez (√2 + 1)
9 lut 16:24
Mark: a dlaczego przez +1 jak pod ułamkiem jest −1?
9 lut 16:25
Mark: i −1 nie jest pod pierwiastkiem
9 lut 16:26
J: To pomnóż przez: √2 + 1
9 lut 16:28
Mark: nawet jeżeli pod ułamkiem jest √2−1?
9 lut 16:32
exevan: to jest nieczytelne zrób ułamek z dużym U
9 lut 16:38
9 lut 16:40
J: | √2 + 1 | | (√2 + 1)(√2 + 1) | |
| = |
| = (√2+1)2 = .... |
| √2 − 1 | | (√2 −1)(√2+1) | |
9 lut 16:42
Mark : Nie moge ogarnąc tego zadania , wgl nie wychodzi mi wynik..

. Wiemy, że x=
√2+1, y=
√2−1,
| | x | | x | | x | | z | | x | | z | |
z=2√2. Wtedy A. |
| =z , B. |
| −3=z C. |
| = |
| D. |
| = |
| |
| | y | | y | | y | | 2 | | y | | x | |
9 lut 16:54
J: Gdzie Ty tu masz x , gdzie y , gdzie z ?
9 lut 16:59
Mark : X=√2+1 Y=√2−1 Z=2√2
9 lut 17:01
Mark : wiem, że trzeba to podstawic, ale nie wychodzi mi wynik..
9 lut 17:01
J: Człowieku, jaka jest treść zadania ?
| | √2 + 1 | |
Oblicz: |
| , czy taka ? |
| | √2 − 1 | |
9 lut 17:04
Mark : nie..przecież napisałem treść zadania..zaczyna sie od Wiemy, że X= itd, napisałem ja wyżej ..
9 lut 17:06
J: To dokończ rozwiązanie z postu: 16:42
9 lut 17:19
Mark: skończyłem, ale żadne z wyrażeń nie wyszło mi poprawnie
9 lut 17:22
J: | | y | | y | |
Odp. B. Masz |
| = 3 + 2√2 , czyli |
| − 3 = 2√2 = z |
| | x | | x | |
9 lut 17:25
Amator: Odpowiedź B jest poprawna.
Wyprowadzić czy ogarniesz ?
9 lut 17:26
Mark: to jest już wynik?
9 lut 17:30
J: To jest poprawna odpowiedź. B
9 lut 17:32
Mark: Wprowadzić, jak mozna
9 lut 17:33
Amator: y=
√2 − 1
x=
√2 + 1
Pozbywamy się niewymierności z mianownika.
| | √2+1 | |
Mnożymy więc razy |
| . |
| | √2+1 | |
Na dole jest wzór skróconego mnożenia:
(a+b)(a−b)=a
2−b
2 i wychodzi z tego 1.
zostaje więc nam na górze:
(
√2+1)(
√2+1), czyli kolejny wzór skróconego mnożenia:
(a+b)(a+b)=a
2 + 2ab + b
2
Wychodzi więcej 2
√2+3.
z=2
√2, więc po odjęciu trzech od powyższego wyniku to wychodzi nam, że to się zgadza z odp.
B.
9 lut 17:37
Mark: super, dziękuje bardzo!
9 lut 17:38