równanie macierzowe
magda: Proszę o pomoc... w równaniu macierzowym mam niewiadomą X wraz z macierzą jednostkową do tego
trzeba ją transponować. Oto przykład:
[−1 0] * (X + 2I)T
3 2
9 lut 15:59
MQ: Zacznijmy od tego, że to nie jest równanie.
9 lut 16:03
magda: okej, nie jest ale potrzebuję obliczyć tylko ten kawałek równania i nie wiem jak się
transponuje X
9 lut 16:05
Trivial:
(cA)T = cAT
(A + B)T = AT + BT
(AB)T = BTAT
9 lut 16:06
magda: czyli X również transponuję, ale potem jak sobie z tym poradzić? Mogę się jakoś tego pozbyć?
9 lut 16:09
magda: dobra, już mam
9 lut 16:12