Rozwiązywanie układów równań metodą Cramera
hgv: Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy posługując się metodą Cramera rozwiązywania układów równań
liniowych można jednoznacznie stwierdzić czy dany układ jest sprzeczny czy nieoznaczony
wiedząc jedynie, że W = Wx = Wy = Wz = 0 ? Czy trzeba wtedy korzystać z innej metody, aby
rozstrzygnąć jaki to układ?
9 lut 15:52
Trivial:
Nie wystarcza. Wystarczy podać kontrprzykład układu, który jest sprzeczny, a mimo to wszystkie
wyznaczniki wychodzą równe zeru:
1 0 0 1
0 0 0 * x = 1
0 0 0 0
9 lut 16:02