Oblicz granice jednostronne w punkcie...
Internecine: Witam

, mam następujące zadanie: Oblicz granice jednostronne
| | |x−1| | |
f(x)= |
| w punkcie x0=1 |
| | √2−x−1 | |
Czy ktoś umie zrobić takie zadanie?
9 lut 15:49
Aga1.: Dla x<1
| | −(x−1) | | −(x−1)*(√2−x+1) | | −(x−1)(√2−x+1) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | √2−x−1 | | (√2−x−1)(√2−x+1) | | −x | |
Teraz sobie poradzisz?
9 lut 15:55
Internecine: Tam w mianowniku będzie 1−x w sumie, ale zainspirowałaś mnie bo wtedy licznik i mianownik się
skrócą, zostanie jedynie 2 nawias licznika.
Dziękuję za szybką odpowiedź ^^
9 lut 16:00