wyznacz punkty przecięcia prostej z osiami układu współrzędnych :
kaska: wyznacz punkty przecięcia prostej z osiami układu współrzędnych :
a) 3x+7y−21=0
b) −2x−5y+10=0
i niby,że z osią OY to P=(0,y)
a OX to P=(x,0)
tylko jak to teraz zastosować i wyznaczyć ? ; )
9 lut 15:45
J: Podstaw x=0 i wyliczysz punkt przecięcia z osią OY
Podstawy y=0 i wyliczysz punkt przecięcia z osią OX
9 lut 15:48
fx: Polecam jednak przekształcić równania prostej do postaci y=ax + b, wówczas bardzo łatwo
przyrównywając do zera i podstawiając zero, znaleźć rozwiązanie Twojego problemu.
9 lut 15:50
kaska: raczej pozostanę przy pierwszej metodzie bo tej Twojej nie rozumiem xd
9 lut 15:52
J: "fx" radził przejść od równania ogólnego prostej do postaci kierunkowej, ale metoda pozostaje
nadal taka sama.
9 lut 15:54
exevan: czyli y na lewo, x na prawo?
9 lut 15:56
kaska: ok ok dziękuję.
9 lut 15:59
J: | | 3 | |
Tak. 3x+7y−21=0 ⇔ 7y =−3x +21 ⇔ y = − |
| x + 3 |
| | 7 | |
9 lut 15:59