Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
razor: 1 + sin2(mx) = cosx
ma tylko jedno rozwiazanie
nie wiem nawet jak zaczac
9 lut 15:37
Rafał28: sin2(mx) = cos x − 1
Oceń jaki zbiór wartości może przyjmować lewa strona a jaki prawa. Następnie wyciągnij
odpowiednie wnioski.
9 lut 15:42
razor: ZW(sin
2(mx)) = <0,1>
ZW(cosx−1) = <−2,0>
wynika stad ze cosx = 0 i sin
2(mx) = 0
cosx = 0 ⇔ x =
π2 + kπ
podstawiam x do sin
2(mx) = 0
sin(m(
π2 + kπ)) = 0
m(
π2 + kπ) = kπ
nie wiem co z tym zrobic
9 lut 16:15
razor: maly blad, cosx = 1, wtedy wychodzi ze m = 1/2 a w rozwiazaniach mam ze m ∊ R − W
9 lut 16:21