Proszę o pomoc!
Kinga: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości l i 2 kąty ostre są równe α i β (α>β).
Wartość wyrażenia tgα−5sinαcosβ jest równa: A. − 143 B.√3 C.0 D.− 12
9 lut 15:19
Aga1.:

x=
√5
tgα=2
Podstaw i oblicz
9 lut 15:26
Kinga: a skąd wiadomo, że x= √5?
9 lut 15:35
Aga1.: Z twierdzenia Pitagorasa
x2=22+12
9 lut 15:36
Kinga: czyli wyrażenie po podstawieniu będzie wyglądało tak:2−5* 2p5 (2 na pierwiastek z 5)
9 lut 15:43
Aga1.:
Sprawdź,czy dobrze podałaś odp.
9 lut 15:49
Kinga: ehh przepraszam..spisałam odp z innego zadania

miało byc tak: A. −
143 B.
√3 C.0
D.−
12
9 lut 15:52
Kinga: PRZEPRASZAM w odp B to jest −2 i to jest prawidłowa odp, prawda?
9 lut 15:56
Kinga: Bardzo dziękuj za pomoc

!
9 lut 15:57
Aga1.: ok.
9 lut 15:58