algebra
student: Nie korzystając z dzielenia wielomianów, wyznacz reszte z dzielenia wielomianu
W(x)=x5−2x2+4x+5
Q(x)=x2+x−2
wiem że P(x)=Q(x)*W(x)+R(x)
P(1)=8
P(−1)=−2
co dalej zrobić?
9 lut 15:01
ICSP: ?
Chyba oznaczenia wielomianów Ci się pomyliły.
9 lut 15:08
Bizon:
... może zacznij od "dokładnego przerysowania zadania".
Zgaduj−zgadula piętro niżej ...
9 lut 15:08
student: przepraszam już poprawiłem to jest poprawne:
W(x)=x5−2x2+4x+5
Q(x)=x2+x−2
co dalej robić?
9 lut 15:29
student: W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
Q(x) delta... x1=−2, x2=1
R(x)=ax2+bx+c
podstawiamy x1=−2 do tego równania W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) wychodzi
−43=4a−2b+c
podstawiamy x2=1 do tego równania W(x)=Q(x)*P(x)+R(x) wychodzi
8=a+b+c
dobrze robię?
9 lut 15:35
ICSP: Reszta jest maksymalnie o stopień niższa od wielomianu przez który dzielimy.
Skoro dzielimy przez wielomian stopnia II to reszta będzie w postaci liniowej : ax + b
9 lut 15:39
Aga1.: R(x)=ax+b.
9 lut 15:40
student: aha to wszystko ułatwia, zaraz napisze rozwiązanie proszę jeszcze o sprawdzenie
9 lut 15:40
student: reszta mi wyszła 17x−9 dobrze?
9 lut 15:47
student: up
9 lut 15:51
student: ?
9 lut 16:00
student: chyba źle mi wyszło, bo podzieliłem sobie ten wielomian W(x):Q(x) i reszta wyszła mi 5x−3,
może ktoś sprawdzić i powiedzieć gdzie robię błąd?
9 lut 16:10
student: ...
9 lut 16:13
student: up
9 lut 16:18
Trivial:
17x − 9 jest OK
9 lut 16:27
student: dzieki
9 lut 16:29
Trivial:
Dzielenie wielomianów:
1 −1 3 −7
1 0 0 −2 4 5 : 1 1 −2
− 1 1 −2
−1 2 −2
+ 1 1 −2
3 −4 4
− 3 3 −6
−7 10 5
+ 7 7 −14
17 −9
Zatem x5 − 2x2 + 4x + 5 = (x3 − x2 + 3x − 7)(x2+x−2) + 17x − 9.
9 lut 16:31
Mila:
W(x)=(x5−2x2+4x+5)
Q(x)=(x2+x−2), x=−2 lub x=1
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
R(x)=ax+b
W(1)=8
W(−2)=−43
R(−2)=−2a+b=−43
R(1)=a+b=8 /*2
−2a+b=−43
2a+2b=16
3b=−27⇔b=−9 , a=17
R(X)=17x−9
9 lut 16:34
student: dziękuję bardzo, ja robiłem błąd przy dzieleniu ponieważ dzieliłem prze x
3+x−2...
później podzieliłem przez x
2+x−2 i ładnie wyszło
9 lut 16:35
student: a z tym przykładem jak sobie poradzić:
W(x)=x99−2x98+4x97
Q(x)=x4−16
x1=2
x2=−2
co dalej?
9 lut 16:59
Trivial:
Q(x) = (x−2)(x+2)(x−2i)(x+2i)
W(2) = ... = a*23 + b*22 + c*2 + d
W(−2) = ... = a*(−2)3 + b*(−2)2 + c*(−2) + d
W(2i) = ... = a*(2i)3 + b*(2i)2 + c*(2i) + d
W(−2i) = ... = a*(−2i)3 + b*(−2i)2 + c*(−2i) + d
Reszta jest postaci ax3 + bx2 + cx + d.
9 lut 17:04
student: a jak to wyznaczyłeś? (x−2i)(x+2i)
9 lut 17:06
Trivial:
Pierwiastki zespolone. Po prostu a2+b2 = (a−ib)(a+ib). Tutaj mamy (x2+4)
9 lut 17:08
student: ok
9 lut 17:09
student: i chyba już ostatni przykład z tego:
w(x)=3x2014−2x2+4x+5
q(x)=x2−1
pierwiastki x1=1, x2=−1
liczę ... reszta wychodzi mi 3x2014+x+6 dobrze?
9 lut 17:40
student: albo taka ma być reszta 4x+6
9 lut 17:44
student: up
9 lut 17:48
student: ...
9 lut 17:51
student: .
9 lut 18:05
student: moja ostateczna odp. to R(x)=4x+6
9 lut 18:20
Mila:
Zgadza się.
9 lut 19:40
Trivial:
W poprzednim zadaniu można rozwiązać na skróty. Znamy 4 punkty, przez które przechodzi
wielomian reszty. Są to:
(2, W(2)), (−2, W(−2)), (2i, W(2i)), (−2i, W(−2i))
(2, 4*2
97), (−2, −12*2
97), (2i, 4*2
97), (−2i, 4*2
97)
Możemy zastosować np. interpolację Lagrange'a
[1]. Dopasujemy wielomian do punktów
(2, 4), (−2, −12), (2i, 4), (−2i, 4)
a następnie pomnożymy współczynniki przez 2
97. Stosujemy wzór interpolacyjny Lagrange'a:
f(x) = y
0Φ
0(x) + y
1Φ
1(x) + y
2Φ
2(x) + y
3Φ
3(x)
| | 1 | | ω(x) | |
Φk(x) = |
| * |
| ω(x) = (x−x0)(x−x1)(x−x2)(x−x3) |
| | ω'(xk) | | x−xk | |
Liczymy:
ω(x) = (x−2)(x+2)(x−2i)(x+2i) = x
4−16
ω'(x) = 4x
3
x 2 −2 2i −2i
y 4 −12 4 4
ω' 32 −32 −32i 32i
y/ω' 1/8 3/8 i/8 −i/8
| | 1/8 | | 3/8 | | i/8 | | −i/8 | |
R(x) = 297(x4−16)*( |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | x−2 | | x+2 | | x−2i | | x+2i | |
| | 1 | | 3 | | i | |
= 294(x4−16)*( |
| + |
| + 2Re( |
| )) |
| | x−2 | | x+2 | | x−2i | |
| | 4x−4 | | −4 | |
= 294(x4−16)*( |
| + |
| ) |
| | x2−4 | | x2+4 | |
| | x−1 | | 1 | |
= 296(x4−16)*( |
| − |
| ) |
| | x2−4 | | x2+4 | |
| | x3−2x2+4x | |
= 296(x4−16)* |
| |
| | x4−16 | |
= 2
96(x
3−2x
2+4x)
[1]:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpolacja_wielomianowa
9 lut 20:53