Cosinus kąta między ścianami bocznymi i współrzędne pkt d
Seb: Mam problem z 2 zadaniami:
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie boczne są 2 razy dłuższe od krawędzi
podstawy. Ile wynosi cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi tego ostrosłupa ?
2. Dany jest trójkąt ABC gdzie A (−1; 2) B (0;4) C (4;4) Wys opuszczona z wierzchołka A na bok
BC przecina go w punkcie D. Znajdź współrzędne punktu D.
9 lut 14:20
dero2005:
| | √15 | |
hs = √(2a)2 − (a2)2 = |
| a |
| | 2 | |
a*h
s = n*2a
d = a
√2
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
cosα =
9 lut 14:28
Seb: Ok dzięki. Może ktoś jeszcze pomóc z 2?
9 lut 18:28
5-latek:

Z rysunku wszystko widac
9 lut 18:35
Seb: Oj pomyłka w punkcie b miało być −4 na osi y nie 4.
9 lut 18:46
dero2005:
| | yC−yB | | 4+4 | |
aBC = |
| = |
| = 2 |
| | xC−xB | | 4−0 | |
y
BC = a
BC(x−x
B)+y
B = 2x − 4
| | 1 | | 3 | |
yAD = aAD(x − xA)+yA = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
y
AD = y
BC
D(
115,
25)
9 lut 19:11