matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Tomek:
Jeżeli log
x
1
9
= −4 to liczba x jest równa ?
9 lut 13:51
J:
1
x
−4
=
9
9 lut 13:54
Kaja:
zał. x∊(0;1)∪(1;+
∞
)
1
x
−4
=
(z def. lpgarytmu)
9
1
1
=
x
4
9
x
4
=9 x=
4
√
9
9 lut 13:55