Pytanie
Kon: | tgx+1 | |
| =cosx+sinx |
| ctgx+sin3x | |
By wyznaczyć dziedziną trzeba rozwiącać równanie:
ctgx+sin3x=0 i coś jeszcze ? Chodzi mi czy w dziedzinie uwzględniamy asymptoty i jażeli tak to
czy asymptoty w liczniku i mianowniku czy tylko mianowniku?
9 lut 13:37
Kaja: | | π | |
x≠ |
| +kπ (bo tam u góry jest tgx) |
| | 2 | |
9 lut 13:39
J: Co mają asymptoty do dziedziny ? Czy wiesz co to jest dziedzina funkcji ?
9 lut 13:39
J: Kaju.. A co tu do dziedziny funkcji ma tgx w liczniku ?
9 lut 13:40
Ajtek:
J cześć.
| | sinx | |
tgx= |
| ⇒ cosx≠0  . |
| | cosx | |
9 lut 13:41
Kaja: J a wiesz jaka jest dziedzina tgx?
9 lut 13:42
5-latek: Kaju pewnie ze wie tylko ta pogoda
9 lut 13:45
J: Witaj "Ajtek"

. Tak,warunek istnienia tgx jest istotny
9 lut 13:45
Ajtek:
Nie tylko ja mam zaćmienia dzisiaj

.
9 lut 13:45
Kaja:
9 lut 13:46
Kon: Wszystko to rozumiem tylko pytanie brzmi czy wywalamy z D też te "x" dla których nie może
istnieć np tgx?
9 lut 16:43
J: Tak.I wywalasz te x, dla których mianownik się zeruje.
9 lut 16:46
Kon: dla przykładu:
tgx≠0
D=R\ {kπ} ?
A dla
π2 po prostu nie istnieje, dobrze rozumiem? Czy tez trzeba te
π2 z D wywalić
jako że f nie ma sensu dla tych argumentów.
9 lut 16:49
Kon: ?
9 lut 17:06
Kon: Naprawde nikt nie potrafi mi odpowiedzieć?
9 lut 17:17