Zbadaj ilość rozwiązań
Razdwatrzy:
Pomocy, czy moje wnioski są prawdziwe?
Jeśli p i r ∊R\{0} to 1 rozwiązanie
jeśli p=0 i r=0 to nieskończenie wiele rozwiązań
jeśli p=(−r) to nieskończenie wiele rozwiązań
9 lut 13:36
Kaja: napisz jakie było równanie początkowe (nie przekształcone)
bo dla p=−r to w ogóle nie ma sensu gdyz mianownik jest równy zero.
9 lut 13:41
Razdwatrzy: @kaja
px−p=r−rx
9 lut 13:45
Kaja: px+rx=p+r
(p+r)x=p+r
1. dla p=−r równanie ma postać 0*x=0, zatem ma nieskończenie wiele rozwiązań
| | p+r | |
2. dla p≠−r mozna podzielic obustronnie przez p+r, zatem mamy x= |
| czyli x=1 |
| | p+r | |
zatem jest jedno rozwiązanie
9 lut 13:52