Równanie wielomianowe z wartością bezwzględną
math: Rozwiąż równanie:
|x3−3x2−9x+27|+|x3−13x+12|+|x4−81|=0
Narazie rozwiązałam tak:
|(x−3)2(x+3)|+|(x−1)(x−4)(x+3)|+|(x−3)(x+3)(x2+9)|=0
(x−3)2*|x+3|+|(x−1)(x−4)(x+3)|+|(x−3)(x+3)|*(x2+9)=0
9 lut 13:32
ICSP: a kiedy |a| + |b| + |c| = 0 czyli pytanie kiedy suma trzech liczb nieujemnych jest równa 0 ?
9 lut 13:35
math: Kiedy one same są zerami. Czyli mam każdą wartość bezwzględną przyrównać do 0?
9 lut 13:46
ICSP: kiedy wszystkie są 0. Szukasz zatem takiego x dla którego jednocześnie zerują się wszystkie
trzy wielomiany.
9 lut 13:47
math: czyli mam rozpatrzeć to w przedziale (−∞,−3) i <−3,+∞) ?
9 lut 13:55
ICSP: Żadnych przedziałów.
Masz sprawdzić czy istnieje taki x, że jednocześnie zachodzi :
x3 − 3x2 − 9x +27 = 0
x3 − 13x + 12 = 0
x4 − 81 = 0
i tyle.
9 lut 13:56
ICSP:
9 lut 13:59
math: No dobra, to wyszło −3
9 lut 13:59
ICSP:
9 lut 14:01