Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Karina: 1+i√3
9 lut 13:19
9 lut 13:20
Karina: /z/= √12 + √32= √1+9= √10
cosφ=√10/10
sinφ = √30/10
czy tak to jest dobrze zrobione, czy nie?
9 lut 13:25
ICSP: (√3)2 = 3 ≠ 9
9 lut 13:26
Karina: czyli moduł
/z/= √4]= 2
cosφ= 1/2
sinφ=√3/2
φ=π/3
czyli już się to na pewno zgadza
A w takim zadaniu, żeby obliczyć modułu i kąty liczb
3+4i
/z/= p[32+42= √9+16=√25=5
cosφ=3/5
sinφ=4/5
mogę cos i sinφ zostawić pod taką postacią, czy nie?
9 lut 13:35
ICSP: a co chcesz zrobić z tą drugą liczbą ?
Sprowadzić do postaci trygonometrycznej ?
9 lut 13:36
Karina: nie
9 lut 13:39
Karina: a możesz mi podpowiedzieć, jak rozwiązać takie równanie
z2+i=0
9 lut 13:45
ICSP: Są dwa sposoby:
1o podstawiając z = x + yi oraz rozwiązując prosty układ równań.
2o Sprowadzić i do postaci trygonometrycznej i skorzystać ze wzoru Moivre'a
9 lut 13:50
Karina: wolę ten pierwszy, czyli za
za z2 mam podstawić x+yi?
(x+yi)2 + i=0
9 lut 13:57
ICSP: (x+yi)2 = 0 − i
Lewa stronę rozwijasz ze wzoru i porównujesz dwie liczby zespolone.
9 lut 14:00
Karina: x2+2xyi+yi2=−i
x2+2xyi+yi=−i
tak jest dobrze, czy jest błąd?
9 lut 14:05
ICSP: yi2 = −y
9 lut 14:10
Karina: Skąd to się wzięło?
Powiem szczerze, że nie za bardzo rozumiem ten przykład
9 lut 14:12
ICSP: Zapewne na pierwszym wykładzie z liczb zespolonych profesor lub doktor wprowadził wzór na
mnożenie liczb zespolonych po czym pokazał, że :
i * i = −1
i2 = −1 − podstawowa własność.
Teraz przykład :
z
2 = −i
(x+yi)
2 = −i
x
2 − y
2 + 2xyi = 0 − i
x
2 − y
2 = 0
2xy = −1
Układ równań do rozwiązania.
Inne podejście :
z
2 + i = 0 − jest to równanie kwadratowe o współczynnikach a = 1 , b = 0 , c = i
mamy :
Δ = 0
2 − 4*1*i = −4i
W tym momencie i tak trzeba policzyć
√i
9 lut 14:18
Karina: √Δ= √−4=√4*(−1)=√4i2=√4i=2i
9 lut 14:26
ICSP: Δ = −4i
zatem
√Δ =
√−4i = 2i *
√i
I tak musisz policzyć
√i
Postaraj się rozwiązać układ równań. Jest to chyba najprostszy z możliwych
9 lut 14:38
Karina: x
2=y
2
2xy=−1
czy mam to zrobić metodą przeciwnych współczynników? czy podstawiania, bo sama nie wiem
jest mi głupio, bo chyba nawet najprostszego układy nie potrafię rozwiązać
9 lut 14:59
ICSP: skoro x
2 = y
2 to x
2 − y
2 = 0 i ze wzoru na różnice kwadratu masz :
(x−y)(x+y) = 0 skąd x = y v x = −y
1
o x = y
Wstawiając do drugiego równania :
2x
2 = −1 − równanie sprzeczne (x,y są liczbami rzeczywistymi)
2
o x = −y
2x
2 = 1
| | √2 | | √2 | |
i odpowiednio y= − |
| v y = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
z1 = x+yi = |
| − i * |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
z2 = x+yi = − |
| + i * |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 15:03
Karina: Dziękuję Ci bardzo za pomoc we wszystkich zadaniach
9 lut 15:10