najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
CzasNastal: | | pi | |
f(x)=2sinx−x przedział [0, |
| ] Liczę f(x)' wtedy wyjdzie f(x)'=2cosx−1 i co teraz? |
| | 2 | |
Rysuję wykres cosinusa, opuszczam go o 1 względem osi Y (nie wiem co z tą 2 zrobić przed
cos.). I wtedy patrzę na przedział i największa/najmniejszą wartość + sprawdzam jakie są
wartości na krańcach(bo mogą być większe/mniejsze od tych w przedziale). Dobrze kombinuję?
9 lut 13:06
Ajtek:

Masz narysować 2*cosx, czyli rozciągnąć wykres w pionie 2 razy.
Zielony − cosx
Czerwony − 2*cosx
9 lut 13:11
J: Funkcja może posiadać ekstremum w punkcie zerowania się pierwszej pochodnej.Aby posiadała,druga
pochodna w tym punkcie musi być różna od zera i jeśli jest dodatnia to funkcja ma
minimum,jeśli ujemna to maximum.
9 lut 13:12
CzasNastal: a to −1 coś zmienia nasz wykres?
9 lut 13:12
Ajtek:
Tak, opuszczasz go o jeden

.
9 lut 13:12
CzasNastal: okej i jak teraz wyliczyć tą najmniejszą i największą wartość funkcji? Największa będzie w y=1
| | pi | |
dla x=0, a najmniejsza wartość funkcji w y=0 dla x= |
| , tak? |
| | 2 | |
9 lut 13:17
CzasNastal: Dobrze mówię? Czy to co wyżej podałem jest błędną odpowiedzią?
9 lut 13:23
J: Ty masz obliczyć ekstremum funkcji f(x)=2sinx − x , a nie jej pochodnej.
9 lut 13:24
CzasNastal: Czyli jak mam to zrobić? Jak narysuję wykres 2sinx−x?
9 lut 13:28
J: Przeczytaj post 13:12. Tutaj nie misisz rysować wykresu pochodnej, tylko na podstawie jej
analizy ustalić ekstremum funkcji f(x)
9 lut 13:31
CzasNastal: No dobra, także z tego postu co napisałeś o 13:12 mogę stwierdzić czy ta funkcja ma minimum czy
maximum. Ale na co mam patrzeć(na który wykres) żeby podać najmniejszą i największą wartość
funkcji? Bo o to mnie pytają w zadaniu
9 lut 13:42
J: | | π | |
Masz sprawdzić,czy funkcja f(x) = 2sinx − x posiada ekstremum w przedziale <0, |
| >. |
| | 2 | |
Liczysz pierwszą pochodną i sprawdzasz czy zeruje się w tym przedziale.Jeżeli tak,to w punkcie
zerowania może ( ale nie musi) posiadać ekstremum.Decyduje o tym wartość drugiej pochodnej w
tym punkcie. Jeśli jest rózna od zera to w tym punkcie jest ekstremum.
9 lut 13:53
CzasNastal: | | pi | |
f(x)'=2cosx−1 , gdy przyrównam do zera (cosx= |
| ) |
| | 3 | |
f(x)''=−2sinx i tu sinx=0, tak? I co teraz?
9 lut 13:59
J: | | 1 | | π | |
2cosx−1 = 0 ⇔ cosx = |
| ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | π | | π | | √3 | |
Liczymy wartość drugiej pochodnej : f"( |
| ) = −2sin( |
| ) = −2 |
| = −√3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | |
Poniważ druga pochodna jest ujemna, więc funkcja f(x) posiada maximum w punkcie x= |
| |
| | 3 | |
9 lut 14:08
CzasNastal: a minimum nie ma? Chyba musi być gdzieś to minimum
9 lut 14:11
J: Funkcja f(x) = 2sinx − x ma nieskończenie wiele ekstremów, ale w tym konkretnym przedziale
tylko jedno i jest to maximum ( tzw. extremum lokalne)
9 lut 14:15
CzasNastal: Okej już rozumiem, dziękuję bardzo
9 lut 14:28