Przy jakiej cenie x,przychód ze sprzedaży biletów będzie największy?
Tom76568: Firma tanie linie lotnicze zamierza urochomić nowe połączenie w cenie od 150 zł do 300 zł za
bilet. Zarząd firmy szacuje, że gdy cena biletu będzie równa x zł to z oferty przelotu
skorzysta:
200 − ( z/4 + x2/1200 ) osób
9 lut 12:56
Tom76568: 
?
9 lut 15:26
Trivial:
Co masz na myśli pisząc z/4?
9 lut 15:29
Tom76568: z4
9 lut 15:35
Trivial: No tak, ale czym jest z? Tego nie ma w zadaniu...
9 lut 15:53
Tom76568: wydaje mi sie ze mamy tu finkcje dwoch zmiennych, ale nie wiem jak to dokladnie policzyc ;<
9 lut 16:08
Trivial:
Jeśli nie wiadomo czym jest
z to jak masz zamiar to policzyć? Nie znam się na ekonomii,
być może
z oznacza jakąś wartość (np. przychód...). Ewentualnie jest to literówka i
powinno być po prostu
x. Wtedy bardzo łatwo policzyć to zadanie. Funkcja przychodu jest
następująca:
| | | | | | x | | x2 | |
f(x) = | * | = (200 − |
| − |
| )*x |
| | | | 4 | | 1000 | |
Ekstremów szukamy wśród punktów, dla których zachodzi f'(x) = 0.
9 lut 16:14
Tom76568: Rzeczywiście mój błąd! w zadaniu jest wszędzie "x".
czyli po y' wychodzi:
jak mam to dalej policzyć?
9 lut 16:47
Trivial:
| | x2 | | x3 | |
f(x) = 200x − |
| − |
| |
| | 4 | | 1000 | |
| | x | | 3x2 | |
f'(x) = 200 − |
| − |
| |
| | 2 | | 1000 | |
| | x | | 3x2 | |
f'(x) = 0 ⇔ 200 − |
| − |
| = 0 |
| | 2 | | 1000 | |
3x
2 + 500x − 200000 = 0
Zwykłe równanie kwadratowe. Liczymy Δ i pierwiastki. Rozwiązanie jest takie: x ≈ 187.98 zł
9 lut 16:51
Tom76568: a czemu tam jest
| x3 | |
| ? w zadaniu, liczba w mianowniku to 1200 |
| 1000 | |
9 lut 16:56
Trivial: Aha rzeczywiście! Tym razem to ja się pomyliłem.

Trzeba zrobić analogicznie tylko z 1200,
wynik wychodzi: x = 200 zł
9 lut 16:57
Tom76568: Wielkie dzięki !
9 lut 16:58