.
Michał: potrzebuję pomocy z ciągów geometrycznych
zad1. stosunek sumy trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego do sumy wyrazów pierwszego
i trzeciego wynosi 0.7. oblicz iloraz q tego ciagu
zad2. dwa wyrazy środkowe ciągu geometrycznego mającego 14 wyrazów wynoszą 5/3 i 5/9 . oblicz
pierwszy wyraz i iloraz q tego ciagu
zad3 suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 15 a suma ich odwrotności jest równa
3/20 wyznacz te liczby i określ monotoniczność ciągu.
zad4 suma pierwszego i trzeciego wyrazu monotonicznego ciagu geometrycznego an wynosi 5 a suma
kwadratów tych wyrazów jest równa 17. wyznacz wzór ogólny tego ciągu
Z góry dziękuje za pomoc
9 lut 11:55
Kaja: | | a1+a1*q+a1*q2 | |
1. |
| =0,7 |
| | a1+a1*q2 | |
| a1*(1+q+q2) | |
| =0,7 |
| a1*(1+q2) | |
1+q+q
2=0,7(1+q
2)
1+q+q
2−0,7−0,7q
2=0
0,3q
2+q+0,3=0
dalej rozwiąż sam
9 lut 12:00
Kaja: 3. (a,b,c) − ciąg geom.
a+b+c=15
b
2=a*b
weź to w układ równań i rozwiąż
9 lut 12:02
Kaja: 4. a1+a3=5
a21+a23=17
a3=5−a1
a21+(5−a1)2=17
2a21−10a1+8=0
Δ=36
√Δ=6
a11=1 a12=4
a31=4 a32=1
dokończ
9 lut 12:07
Michał: Dziękuję jesteś Wielka

!
9 lut 12:16
Kaja:
9 lut 12:17
5-latek: No co Ty Michal . Widziales
Kaje? Naprawde jest taka wysoka ?
9 lut 12:20
Kaja: widzieć nie musiał ale wyobrazić sobie może
9 lut 12:27
Michał: hahaha, Jej wiedza jest wielka
9 lut 12:27
5-latek:
9 lut 12:29