za
Juban: (x2+4)(x+8)=x4−16
24 paź 21:14
Juban: trzeba tu zkorzystac ze wzoru skroconego mnozenia
24 paź 21:28
Juban: moze ktos zrobić
24 paź 22:33
AROB: pomogę
24 paź 22:41
AROB: Wzoru tu nie ma sensu używać, lecz całość zgrupować po jednej stronie, wymnożyć zredukować i
rozwiązać równanie 4 stopnia.
x4 − 16 −(x2+4)(x+8) = 0
x4−16−x3−8x2−4x−32 = 0
x4 − x3 − 8x2 −4x −48 = 0 Sprawdzamy dzielniki wyrazu wolnego.
W(1), w(−1), W(2), W(−2), W(3) − wynik ≠0
w(−3) = 0, czyli x1 = −3
Należy podzieli dany wielomian przez dwumian (x + 3) (tw. Bezoute'a)
i otrzymamy wynik: x3 − 4x2 + 4x − 16 .
Aby znaleźć kolejne pierwiastki rozwiązujemy równanie:
x3 −4x2 + 4x − 16 = 0 Met. grupowania wyrazów.
x2(x − 4) + 4(x − 4) = 0
(x−4)(x2 + 4) = 0
I I
x=4 brak pierwiastków
Odp. Równanie ma 2 rozwiązania: X1 = −3, x2 = 4.
24 paź 22:56
Eta:
No ja jednak bym ten wzór zastosowała ( jak najbardziej

bardzo uprości rozwiązanie:
(x
2 +4)( x +8) = (x
2+4)(x
2−4) /: (x
2+4) ≠0
więc:
x+8 = x
2 −4 => x
2 −x −12=0 Δ= 49
√Δ =7
x
1= 4 v x
2 = −3
odp: x = 4 v x = −3
25 paź 02:28