qwert: W 210 kg nasion zanieczyszczenia stanowią 8%. ile kg zanieczyszczeń należy usunąć aby
nasiona zawierały 3.4% zanieczyszczeń. Proszę o dokłądne wytłumaczenie gdyby to było
możliwe
8 paź 20:19
Kuba: Z proporcji obliczasz ile kg zanieczyszczen jest w nasionach
210 kg -100 %
x kg - 8 %
210 kg * 8 % = 1680 (kg * %) / 100 % = 16,8 kg -Tyle kg wynoszą zanieczyszczenia w
nasionach
następnie układasz proporcje z której wyliczasz ile kg trzeba usunąć tych zanieczyszczeń
tj:
16,8 kg - 8 %
x kg - 3,4 %
16,8 kg * 3,4 % = 57,12 / 8 % czyli 57,12 / 0,08 = 7,14 kg
Odp należy usunąć 7,14 kg zanieczyszczeń aby nasiona zawierały 3.4% zanieczyszczeń
9 paź 14:50