a
Juban: Wyznacz pierwiastek wielomianu 3x−7=0
24 paź 20:41
Mateusz: Juban Nie przerazaj sie widząc słowo "Wielomian" zachowaj trzeżwość umysłu mamy tu
wielomian stopnia 1 czyli rozwiązujesz chyba najłatwiejsze równanie liniowe
24 paź 20:50
m: Juban: − rozwiazales to?
24 paź 20:58
Juban: wystaraszylem sie slowem pierwiastek

ale teraz wiem o co chodzi
24 paź 21:02
Mateusz: równania te najprostsze są w gimnazjum potem jeszcze przypominają je w liceum technikum ale
dobra pokaze ci jak sie to rozwiązuje
3x−7=0 przenosze niewadome na lewo a wiadome na prawo pamiętając o zmianie znaku
3x=7 teraz dzielę przez współczynnik przy niewiadomej
| | 7 | |
x= |
| moge jeszcze wyciągnąć całości
|
| | 3 | |
| | 7 | | 1 | | 7 | |
x= |
| = 2 |
| moge sprawdzić czy zachodzi równosc czyli podstawiam za x |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 7 | | 27 | |
3* |
| −3 = 0 = |
| −3 = 3−3 =0 równość zachodzi czyli x jest dobrze policzone mam |
| | 3 | | 3 | |
nadzieje ze załapiesz teraz o co w tym chodzi bo takie równania to podstawa nie mówiąc juz o
równaniach wyższych stopni
24 paź 21:11
Mateusz: Acha no juz myslałem ze nie umiesz takich równan rozwiązywac zapamiętaj sobie ze rozwiązanie
równania czyli pierwiastki tak to nazwano to kazde liczby które spełniają dane równanie
24 paź 21:13
Juban: Takich braków to ja nie mam poprostu troche zawalilem ten dział
24 paź 21:16