skracanie ułamka
K.: Jak skrócić ułamek:
1−x2
______
x2+1
9 lut 11:12
Ajtek:
| (x+1)(x−1) | | x−1 | | x−1 | |
| = |
| = |
| =−1 |
| (x+1)2−2x | | x+1−2x | | −(x−1) | |
9 lut 11:17
K.: można tak skracać mając odejmowanie, a nie samo mnożenie?
9 lut 11:18
K.: a poza tym, x−2x+1= −(x−1) ?
9 lut 11:19
Ajtek:
x−2x+1=−x+1=−(x−1)
9 lut 11:20
K.: ahhh, racja, a mogę wcześniej skrócić (x+1) jeśli w mianowniku mam odejmowanie?
9 lut 11:22
Ajtek:
W którym momencie chcesz to skracać, bo za bardzo nie wiem.
9 lut 11:27
K.: już nieważne, dzięki za pomoc
9 lut 11:29
Ajtek:
Powodzenia.
9 lut 11:30