badanie funkcji
Basia: Jak wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji: y=x(x2+10)/ (x2 +1)
Obliczyłam pierwszą pochodną:
y'= x4 − 7x2 + 10/ (x2+1)2
i wiem, że funkcja w mianowniku zawsze będzie dodatnia, więc sprawdzam tylko licznik, ale mam
duże potęgi i nie wiem co mam z nimi zrobić.
x4 − 7x2 + 10 = 0 Gdy?
9 lut 09:42
Bizon:
... przecież to proste równanie dwukwadratowe −
9 lut 09:47
5-latek: Δ= 49−40=9 √Δ=3
x12=(7+3)/2=5 to x1= lub x1=
x22=(7−3)/2= 2 to x2= lub x2= ....
9 lut 09:56
Basia: Ok, a jak z tego mam wyznaczyć przedziały monotoniczności?
9 lut 10:10
Bizon:
... no właśnie ... iść po ścieżce ale w każdej chwili wiedzieć w którym miejscu jesteśmy ...
Po co liczysz pochodną a potem jej miejsc zerowych. Chyba po to aby naszkicować jej
wykres i ustalić gdzie ta pochodna przyjmuje wartości dodatnie a gdzie ujemne ...
9 lut 10:52