przedział liczbowy
gosia: Dane są przedziały A i B. Wykonaj działania A∩B; A∪B; A\B; B\A
A= (−∞; 5) B= (1; 5>
Mam problem z tym przykładem ponieważ nie oba przedziały kończą się tą samą liczbą i w dodatku
jeden ma przedział otwarty, a drugi domknięty. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
24 paź 19:57
AROB:

A ∩ B = ∅
A ∪ B = (−
∞, 5 >
A \ B = ( −
∞, 1 >
B \ A = { 5 }
24 paź 23:58
AROB: No witaj
Eta , czyżbyś delektowała się Gołotą ?
25 paź 00:02
matematt.: A∩B=(1,5)
a reszta tak samo
25 paź 00:47
AROB: Dzięki
matamatt za poprawkę, zdarzyło się.
25 paź 01:01
Eta:
Witaj
AROB i
Bogdanie 
tak właśnie było i cieszę się,że ..... wygrał mój faworyt

uczciłam to:
25 paź 01:07
Bogdan:

Dzień dobry.
Propaguję od wielu lat sposób rysowania przedziałów bez zamalowywania kółeczek i z wyraźnym
pokazywaniem położenia punktów wewnątrz lub na zewnątrz przedziałów.
Tu widać wyraźnie, że A∩B = (1, 5), widać, że żaden z tych punktów nie jest domknięty
w przedziale A∩B.
Widać także dokładnie, że B \ A = {5}
25 paź 01:11