wielomian z parametrem
Wiesiu: Dany jest wielomian W(x)=x3+(a3−a−6)x2−2x+3. Wiedząc, że reszta z dzielenia wielomianu W(x)
przez dwumian (x−1) jest równa 2:
a) oblicz wartość parametru a
b) dla ustalonej wartości a wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian
kwadratowy x2+x+1
9 lut 09:28
Wiesiu: czyli W(1)=2 i wychodzi a
3−a−6=0 i nie umiem tego a wyznaczyć

proszę o pomoc
9 lut 09:32
5-latek: a3−a−6=0 zauwaz ze dla a=2 23−2−6=0 (dzielnik wyrazu wolnego 6) wiec teraz podziel
a3−a−6 przez dwumian (a−2) i dostaniesz a3−a−6=(a−2)(..... to co obliczysz ) a potem juz
latwo dalej liczyc
9 lut 09:37
Wiesiu: dziękuję bardzo
9 lut 09:47