matematyka-geometria analityczna
Blue: Znajdź punktu A = (0,3) w symetrii osiowej względem prostej y=2x.
Wyszło mi , że A' = (2, 1), ale w odpowiedziach ma inaczej....
Obliczałam to na podstawie wektorów wzięłam sobie dowolny punkt z prostej y=2x,
np. S= (1,2)
wektor SA= [−1,1]
wektor SA' = −1[−1,1] = [1,−1]
A'=(2,1)
9 lut 01:26
Aga1.:

Punkt A
' leży na prostej b prostopadłej do a i przechodzącej przez A.
Jej równanie
Punkt S nie jest dowolnym punktem, tylko punktem przecięcia prostych a i b.
A
'=(x,y)
AS
→=SA
'→
9 lut 08:01