matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Ania:
∫arctg(
1
x
)dx
8 lut 23:49
Godzio:
1
= t
x
1
x =
t
1
dx = −
dt
t
2
1
1
1
−∫arctg(t) *
dt =
arctg(t) − ∫
dt =
t
2
t
t(1 + t
2
)
1
1
t
=
arctg(t) − ∫(
−
)dt =
t
t
t
2
+ 1
1
1
1
1
=
arctg(t) − ln|t| +
ln|t
2
+ 1| + C = xarctg
+
ln(x
2
+ 1) + C
t
2
x
2
9 lut 00:12
asdf:
9 lut 00:16
Ania:
Wielkie dzięki
9 lut 11:48
Ania:
Proszę o wyjaśnienie, dlaczego przed logarytmem w ostatniej linijce jest
1
2
?
9 lut 12:07