Działanie modulo n, grupa, prawo skracania
V.Abel: Cześć

Tym razem modulo

Mam do Was pytanie, mianowicie, (Z
n, dodawanie modulo n) jest grupą.
Łączność, przemienność, element odwrotny, wiem

Ale dlaczego neutralnym jest e=0
Niech % − dodawanie modulo n // nie wiem jak to się tak oznacza tutaj, żeby było jak w książce

(a%e)=r
n(a+e)=a // rozpatruję tylko jedno, gdyż jest przemienne

a+e−nq=a // z prawa skracania w zwykłym dodawaniu
e=nq // i teraz mam podane, że
e=0 ↔ q=0 // DLACZEGO TAK, SKĄD TO SIĘ WZIĘŁO


Proszę Was o pomoc.
PS. Jeszcze odnośnie prawa skracania, czy dowód takiej implikacji jest prawidłowy?
ab=ac ⇒ b=c
Dowód:
ab=ac | a
−1
a
−1ab=a
−1ac
eb=ec
b=c // gdzie e jest elementem neutralnym

? Czy taki dowód jest prawidłowy, mogę sobie obustronnie "pomnożyć" przez element przeciwny,
jest to "bezkarnie" tutaj dozwolone?
Naprawdę, niezmiernie proszę o pomoc.