?
matma: Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem aytmetycznym i k jest liczbą naturalną,
to dla każdej liczby naturalnej n>k prawdziwy jest wzór:
a z indeksem n−k + a z indeksem n+k równa się an

?
w mianowniku 2
8 lut 22:46
sushi_ gg6397228:
to teraz zapisz to ładnie za pomocą kreski ułamkowej
8 lut 22:48
matma: nie wiem wlasnie jak
8 lut 22:54
8 lut 22:56
matma: n i k sa w indeksach
8 lut 22:56
Mila:
n,k∊N
+, n>k
a
n−k=a
1+(n−k−1)*r=a
1+(n−1)*r−k*r=a
n−kr
a
n+k=a
1+(n+k−1)*r=a
1+(n−1)*r+k*r=a
n+kr
| an−k+an+k | | an−kr+an+kr | |
| = |
| =an |
| 2 | | 2 | |
cnw
8 lut 23:41
matma: to n i k jest bez indeksów

po pra\wej str.
9 lut 00:01
matma: nie za bardzo wiem skad to sie bierze
9 lut 00:03
matma: dlaczego na koncu są trzy = ?
9 lut 00:03