Oblicz miarę kąta ostrego.
Ac.: Oblicz miarę kąta ostrego α, jeśli wiadomo, że liczby sin2α, cosα, tgα, w podanej kolejności,
są wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu.
Skoro wymienione wyżej liczby tworzą ciąg geometryczny, to:
cos2α = sin2α * tgα
cos2α = sin2α * sinαcosα
cos3α = sin3α
Zastanawiam się, czy nie zastosować wzoru redukcyjnego, czy wtedy mógłbym napisać, że 90 − α =
α ⇒ α = 45?
8 lut 22:22
sushi_ gg6397228:
a3=b3
na jedna strone i wzory skróconego mnożenia
8 lut 22:25
Ac.: Otrzymałem:
(sinα = cosα) lub sinαcosα = −1
To drugie równanie jest sprzeczne dla kąta ostrego.
Czy teraz mogę zapisać, że sinα = √1 − cos2α?
8 lut 22:32
5-latek: Przeciez ten kat ma okrslona miare .
W 1 cwiartce przy jakim kącie sinx = cosx ?
8 lut 23:30