fizyka
Magda: FIZYKA: kto by umiał to rozwiązać?
Pod jakim katem musi padać na granicę ośrodków promień świetlny przechodzący z wody do
powietrza, jeśli załamuje się pod kątem 45 st?
wiem, że tu trzeba zastosować prawo Snella, ale nie wiem jak:(
24 paź 19:27
Mateusz: | | sinα | | n2 | |
Wiemy że |
| = |
| ponadto jezeleli drugim ośrodkiem jest próżnia lub |
| | sinβ | | n1 | |
powietrze to n
2 = 1 a n
1 czyli n wody = 1,33 wyznaczamy sinα z tego równania wartość
| | √2 | |
sin45o odczytujemy z tablic jest to |
| ale łatwiej będzie przeprowadzić obliczenia |
| | 2 | |
dla takiej postaci sin45
o = 0,7071
24 paź 19:54
Magda: kąt alfa wyszedł 32st i 07 min, mam nadzieje ze poprawnie udało mi się doliczyc
24 paź 20:12
Mateusz: | | sinβ*(n2) | |
jezeli doszłas do wyrażenia sinα = |
| to tak mniej więcej 32o z haczykiem |
| | n1 | |
24 paź 20:26
Magda: dokładnie tak, dzięki
24 paź 20:50
Mateusz: Nie ma za co Madziu
24 paź 20:54