Obliczyc granice ciagu o wyrazie ogólnym
pete: an = 5n −
√25n2 − 3n + 15
Wyliczyłem ten ciąg za pomocą sprzężenia, jednak chciałbym kogoś aby obliczył i pomógł
sprawdzić czy dobrze mi wyszło.
| | 3 | |
Mój wynik końcowy to |
| |
| | 10 | |
8 lut 22:09
sushi_ gg6397228:
ok
8 lut 22:11
pete: w sensie, że dobry wynik?
8 lut 22:12
Eta:
ok
8 lut 22:12
pete: Dziękuję
8 lut 22:15
Janek191:
| | 25 n2 − ( 25 n2 − 3n + 15) | |
an = |
| = |
| | 5n + √25 n2 − 3n + 15 | |
| | 3n +15 | | 3 + 15n | |
= |
| = |
| |
| | 5n + √25n2 −3n+15 | | 5 + √25 − 3n + 15n2 | |
więc
| | 3 + 0 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 5 + √25 − 0 + 0 | | 10 | |
n→
∞
8 lut 23:18