ciekawe z kwadratowej.
komik: Dana funkcja kwadratowa f(x)=x2+(3m−2)x+m+2 Wyznacz w zależności od parametru m wzór funkcji
g(m)=1x1+1x2 gdzie są różnymi miejscami zerowymi funkcji f , oraz podaj zbiór
wartości funkcji g .
8 lut 21:45
Godzio:
f(x) = x
2 + (3m − 2)x + m + 2
Δ > 0 ⇒ m ∊ .... −− z tego otrzymasz dziedzinę funkcji g
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | 3m − 2 | |
g(m) = |
| + |
| = |
| = |
| = − |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | c | | m + 2 | |
| | 3(m + 2) − 8 | | 8 | |
= − |
| = |
| − 3 |
| | m + 2 | | m + 2 | |
Wyznacz teraz zbiór wartości (uwzględniając dziedzinę)
8 lut 21:48
komik: dzięki za pomoc spróbuję to pociągnąć. a zbiór wartość wyznaczać po narysowaniu wykresu?
8 lut 21:54
komik: ?
8 lut 22:00
Godzio:
Najlepiej tak
8 lut 22:00
komik: traktując m jak x ?
8 lut 22:03
komik: ?
8 lut 22:06
Godzio:
Tak.
8 lut 22:08