wspólny czynnik
;): wyłącz przed nawias wspólny czynnik wyrażenia : ( x*√xy+x2y)4
8 lut 21:10
sushi_ gg6397228:
na razie zapomnij o "4", to jakbyś to zrobił/a ?
8 lut 21:12
;): ( x*√xy+x2y)4 = (x*(xy)1/2+x2y)4= x4*(xy)2 +x2y= x4*x2*y2+x2y= x8*y2+x2y=
x2(x4*y2+y) gdzie się pomyliłem ;> ?
8 lut 21:16
sushi_ gg6397228:
(a+b)4≠ a4 +b4
8 lut 21:18
;): no faktycznie, to nie mam pojęcia od której strony się za to zabrac ;<
8 lut 21:27
sushi_ gg6397228:
najpierw od (x*√xy + x2y)=........ (.... + .....)
8 lut 21:29
;): x(√xy + xy)
8 lut 21:31
sushi_ gg6397228:
mozna wyciagnac wiecej
8 lut 21:31
;): x2(√x*√xy + y) ?
8 lut 21:33
sushi_ gg6397228:
x2* √x ≠ x*√x
a "y" już się nie wyciagnie ?
8 lut 21:35
pigor: ..., np. tak :
(x√xy+x2y)4= (x
√xy+x
√x2y)
4= [x
√xy(1+
√x)]
4=
= x
4x
2y
4(1+
√x)
4=
x6y4(1+√x)4 . ...
8 lut 21:36
;): właśnie nie wiem jak wyciagnac "y"
8 lut 21:38
;): napisałeś mi gotowe a iak nie do końca rozumiem skąd co i jak, poza tym w pierwszym wyrażeniu w
nawiasie jest √xy, a nie √xy i nie wiem skąd sie wzięło (1+√x)
8 lut 22:01
pigor: ..., kurcze no cóż, przepraszam; zrobiłem tak jakby było tam √xy , a nie √xy
ale, możesz sobie teraz na wzór zrobić analogicznie .
8 lut 22:09
pigor: ..., a więc jeszcze raz np. tak :
(x√xy+x2y)4= [x√xy+x(xy)]4= [x√xy+x(√xy)2]4=
= [x√xy(1+x√xy)]4= x4(2√xy)4(1+x√xy)4= x4(xy)2(1+x√xy)4=
= x4x2y2(1+x√xy)4= x6y2(1+x√xy)4, reszta należy do Ciebie.
8 lut 22:19
;): dziękuję
8 lut 22:25
;): całośc rozumiem już co i jak jednak nadal dwoje sie i troje, skąd wzięło się (1+ x√xy), byłby
ktoś tak miły m to objąśnic ;> ?
9 lut 11:33
pigor: ..., o kurcze, dziękuje za Twoją "upierdliwość" rozpiszę tak :
tam masz w nawiasie kwadratowym to:
a+ab= a(1+b), mianowicie
(x√xy+x(√xy)2)= (x
√xy+x
√xy√xy)=
x√xy(1+√xy) i koniec;
przepraszam i tu popełniłem błąd , bo
w nawiasie zwykłym nie jest potrzebne x przed
√xy
9 lut 12:01
;): dziękuję, teraz juz wszystko rozumiem
9 lut 12:28