Skróć ułamki... podaj konieczne zał.
Mati: Skróć ułamki...podaj konieczne założenia:
8 lut 20:57
Mati: Wiem, że w tym pierwszym będzie D=R−{−2,0,2} ale nie wiem skąd w odpowiedzi jest w liczniku
x2+1 a w mianowniku 2x2
8 lut 20:58
sushi_ gg6397228:
x2=t i liczysz licznik przez Δ, w mainowniku wyciagnij 2x2 przed nawias i potem wzorki
skroconego mnzoenia lub Δ
8 lut 21:03
Godzio:
a − d Podstaw x
2 = t, policz deltę, pierwiastki, napisz postać iloczynową i wróć z
podstawieniem, zacznie Ci się sporo skracać

W pierwszym:
f(x) = x
4 − 3x
2 − 4
x
2 = t
g(t) = t
2 − 3t − 4 = (t − 4)(t + 1) więc
f(x) = (x
2 − 4)(x
2 + 1)
Mianownik: 2x
4 − 8x
2 = 2x
2(x
2 − 4)
8 lut 21:04
Mati: Tak też zrobiłem i wyszło mi 2 lub −2 w liczniku a w mianowniku 2x
2(x−2)(x+2)
| | 2x2(x2−4x) | |
a) |
| |
| | 2x2(x−2)(x+2) | |
8 lut 21:07
Mati: jejku co ja napisałem już poprawiam.
8 lut 21:09
Mati: | | (x−2)(x+2) | |
a) |
| |
| | 2x2(x−2)(x+2) | |
8 lut 21:11
Mati: aa no tak źle delte policzyłem...
8 lut 21:12
Mati: Nie no w sumie dobrze tylko nie wiem czemu nie wyszło a może wyjść t=−1? chyba musi być
założenie, że t≥0 czy nie?
8 lut 21:14
Godzio:
Musi
8 lut 21:14
bezendu:
x2=−1 sprzeczność dlatego t≥0
8 lut 21:15
Mati: no tak ale w takim razie skąd to (t+1)?
8 lut 21:21
Mati: Chyba nie rozumiem
8 lut 21:27
Mati: jest ktoś
8 lut 21:48
Godzio:
To tylko oznacza, że nie ma rozwiązań, a nie, że nie można przedstawić w postaci iloczynu
czynników.
8 lut 21:51
Mati: a mógłby mi ktoś rozpisać d i g?
8 lut 22:12
Godzio:
| | x4 − 8x2 − 9 | |
d) |
| |
| | x4 − 13x2 + 36 | |
x
4 − 8x
2 − 9
x
2 = t
t
2 − 8t − 9 = (t − 9)(t + 1) = (x
2 − 9)(x
2 + 1)
t
1 = 9
t
2 = − 1
x
4 − 13x
2 + 36
t
2 − 13t + 36 = (t − 9)(t − 4) = (x
2 − 9)(x
2 − 4)
t
1 = 9
t
2 = 4
8 lut 22:21
Godzio:
| | 48x4 − 27x8 | |
g) |
| |
| | 9x5 + 12x3 | |
48x
4 − 27x
8 = 3x
4(16 − 9x
4) = 3x
4(4 − 3x
2)(4 + 3x
2)
9x
5 + 12x
3 = 3x
3(3x
2 + 4)
8 lut 22:23
Mati: Bardzo dziękuję!
8 lut 22:35