trygonometria
Kamila: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem:
f(x)=sin4x+cos4x
wiem że zbiór wartości=<−1,1> ale nie wiem jak sie za to zabrać.
8 lut 20:41
Bizon:
niby jak f(x) może przyjmować wartości ujemne

?
8 lut 20:45
Godzio:
| | 1 | |
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 12 − |
| * ( 2sinxcosx )2 = |
| | 2 | |
0 ≤ sin
2(2x) ≤ 1
Doprowadź nierównościami do tego co wyżej, a otrzymasz zbiór wartości.
8 lut 20:45
Kamila: dziękuje
8 lut 20:46
Kamila: Prosze jeszcze o wytłumaczenie czemu sin2(2x)≥0 a nie (−1), od czego to zależy? Pewnie jest
to głupie pytanie, ale dopiero się ucze i ciezko mi samej wszystko zrozumieć.
8 lut 20:57
Kamila: chodzi o kwadrat przy sinusie?
8 lut 20:59
Bizon:
bingo
8 lut 21:00